fbpx

Jämför snabblån & SMS-lån

Snabblån är ett lån för dig som behöver extra pengar snabbt. Denna typ av lån passar bra för lite mindre belopp. Ansökan är enkel och utbetalningen sker ofta nästan omgående. SMS-lån har låga krav och nästan vem som helst kan få sin ansökan godkänd.

Belopp 123
Återbetalningstid 123
 • Filtrera
 • Använder inte UC
 • Godtar betalningsanmärkningar
 • Utbetalning samma dag
Sortera
Visa fler resultat

Därför bör du välja ett snabblån

Enkel ansökan
Endast några få uppgifter krävs när du ansöker om snabblån. Om du väljer att signera med Mobilt BankID behandlas ansökan snabbt. Du är klar på ett par minuter!
Snabb utbetalning - ofta samma dag
Snabblån är precis som det låter, snabba. Många långivare godkänner din ansökan på en gång och genomför utbetalningen omgående, ofta samma dag. Det finns även snabblån för utbetalning på helgen!
Betalningsanmärkningar kan godtas
De flesta snabblån ställer få krav på dig som lånar. Ofta krävs bara någon form av inkomst. Det finns flera snabblån där ansökan godtas trots en eller flera betalningsanmärkningar.

Vad är snabblån?

Snabblån är ett lån för dig som behöver låna en mindre summa pengar snabbt. De har som regel högre ränta än exempelvis privatlån. Snabblån är mycket enkla att teckna och pengarna kan ofta betalas ut samma dag. Det kan vara praktiskt om du får en oförutsedd utgift till exempel.

Man kan få snabblån trots att man har betalningsanmärkningar. Många snabblån kan även göras utan att UC används, men en kreditupplysning måste ändå alltid göras. Snabblån har ofta en mycket kort löptid och har alltid en återbetalningsplan. Det gör att du vet exakt hur mycket du måste betala tillbaks varje månad.

Snabblån kallas ofta för SMS-lån. Det kommer sig av att när snabblånen kom till Sverige ansökte man genom att skicka ett SMS till långivaren. Idag sker alltid ansökan via långivarens hemsida istället. Dagens snabblån jämfört med dåtidens SMS-lån kan ofta vara både större och med längre löptid. I Sverige klassas snabblån, SMS-lån och vissa andra typer av lån för högkostnadskrediter.

Det finns massvis av lån och snabblån på marknaden och villkoren skiljer sig ofta mycket åt. Det är därför viktigt att du jämför noga innan du bestämmer dig för vilket snabblån du ska teckna för att få så bra villkor som möjligt.

Långivarna kommer ständigt på nya produkter och erbjudanden. Därför är gränserna mellan de olika slags lånen ibland otydliga. En typ av lån som ibland förväxlas med snabblån och SMS-lån är kreditkontot, eller onlinekredit som det också kallas. Vi reder ut skillnaderna lite längre ner på sidan.

Vad kostar ett snabblån?

Två saker avgör hur mycket ett snabblån kostar: ränta och avgifter. Många snabblån och SMS-lån har liknande ränta men skiljer sig åt på avgifterna. Eftersom det lånebeloppet ofta är relativt litet och löptiden är kort kan avgifterna påverka kostnaden på lånet väldigt mycket.

snabblån och smslån

Ränta för snabblån

Räntan för snabblån får enligt konsumentkreditlagen inte vara högre än 40 procentenheter över riksbankens referensränta. Många snabblån ligger i närheten av denna gräns, även om det finns snabblån med lägre ränta. Räntan räknas på det lånade kapitalet och på årsbasis.

Avgifter för snabblån

Det är stor skillnad mellan långivarnas avgifter. Eftersom konsumentkreditlagen sätter en gräns för hur mycket ränta långivarna får ta ut lägger de på högre avgifter istället. De vanligaste avgifterna som du bör hålla utkik efter är:

 • Uppläggningsavgift: En avgift som många långivare tar ut när du tecknar ett snabblån. Uppläggningsavgiften tas antingen ut på första fakturan eller sprids ut över samtliga delbetalningar. För de flesta långivare ligger uppläggningsavgiften i intervallet 0 till 500 kronor.
 • Aviavgift: Många (men inte alla) långivare tar ut en aviavgift för varje faktura. Aviavgiften får maximalt vara 60 kronor.
 • Andra avgifter: Andra avgifter som förekommer för snabblån är förlängningsavgift utifall du vill förlänga lånet samt påminnelseavgift och/eller förseningsavgift utifall en inbetalning uteblir.

Nominell eller effektiv ränta?

Den nominella räntan är den ränta som du måste betala för det kapital som du lånar. Den effektiva räntan räknar man ut genom att lägga på alla avgifter på den nominella räntan. Anledningen till varför man tar fram en effektiv ränta är för att lättare kunna jämföra olika snabblån med varandra. Eftersom avgifterna skiljer sig så mycket åt är det ofta lönlöst att bara titta på den nominella räntan.

Det finns ett kostnadstak för snabblån

Ett snabblån får enligt lag inte bli hur dyrt som helst. Enligt konsumentkreditlagen får den totala kostnaden för ditt lån aldrig överstiga själva lånebeloppet. Det innebär att om du lånar 2 000 kronor kan långivaren inte kräva att du ska betala tillbaks mer än totalt 4 000 kronor. I detta tak räknas samtliga avgifter in, förutom eventuella avgifter från Kronofogden. Eftersom snabblån ofta har en mycket kort löptid innebär det att den effektiva räntan ändå blir hög på årsbasis, trots taket.

Snabblån ska vara snabba

Snabblån fyller en funktion, men de kan lätt bli dyra om man lånar mycket pengar eller väljer en lång återbetalningstid. Tanken med snabblån är inte bara att man ska få pengar snabbt utan att de ska betalas tillbaks snabbt också. Se därför till att välja en så kort återbetalningstid som möjligt. Låna inte heller mer än vad du verkligen behöver.

Vanliga frågor

Vad är skillnaden mellan snabblån och SMS-lån?
Snabblån och SMS-lån är samma sak. SMS-lånen var de första snabblånen och man ansökte om dem via SMS. Idag ansöker man om snabblån/SMS-lån online via Internet.
Vad är skillnaden mellan snabblån och kreditkonto?
Snabblån betalas ut i sin helhet. Därefter betalar du tillbaks lånet enligt återbetalningsplanen. Med en kontokredit för du själv över pengar till ditt bankkonto när du behöver dem. Återbetalning sker i valfri takt. Kontokrediten kan användas flera gånger medan snabblån kräver en ny ansökan nästa gång du behöver låna pengar.
Hur mycket kan man låna?
Snabblån är tänkta för små lånebelopp. Många snabblån är mellan 500 och 10 000 kronor. Det finns snabblån som är större – upp till 25 000 eller mer, men de är få.
Kan alla få snabblån?
Nästan alla som har någon form av inkomst kan få snabblån. Kraven är låga och det går att få snabblån även om man har betalningsanmärkningar.
Kan jag få snabblån trots betalningsanmärkningar?
Ja. Det finns många snabblån som godtar en eller flera betalningsanmärkningar. En individuell prövning görs.
Kan man få snabblån utan UC?
Ja, man kan få snabblån utan UC. Däremot görs det hur som helst alltid en kreditprövning när du ansöker om ett snabblån. Om den inte görs via UC görs den ofta via Creditsafe eller Bisnode.
Kan jag förlänga mitt snabblån?
Ja, man kan förlänga snabblån. Enligt konsumentkreditlagen får snabblån förlängas högst en gång. Om du inte kan betala tillbaks i tid är det bäst att kontakta långivaren och be om förlängning.
Kan jag betala tillbaks hela lånet på en gång?
Ja, enligt svensk lag har man alltid rätt att betala tillbaks sina lån i förtid. För snabblån tillkommer ingen extra kostnad eller avgift om du väljer att betala tillbaks hela lånet i förtid.

Snabblån utan UC

I Sverige är alla långivare skyldiga att göra en kreditupplysning på dig som låntagare när du ansöker om ett lån. Snabblån utan kreditupplysning finns alltså inte. Däremot finns det snabblån utan UC.

UC står för Upplysningscentralen och är för många synonymt med kreditupplysning. Orsaken är att UC är det största och äldsta kreditupplysningsbolaget i Sverige. UC grundades av storbankerna 1977 för att ta fram finansiell information.

För många av snabblånen på marknaden görs inte kreditupplysningen via UC. Istället används ett annat kreditupplysningsbolag som till exempel Bisnode eller Creditsafe.

En anledning att undvika UC är att alla ansökningar om lån syns på din kreditupplysning. Om du gör många ansökningar försämras din kreditvärdighet. Genom att använda ett annat kreditupplysningsbolag än UC när du ansöker om snabblån kan din UC hållas ”ren”. När du väl har tecknat ett lån syns det på din kreditupplysning hur som helst, oavsett vilket kreditupplysningsbolag som använts.

Snabblån och betalningsanmärkningar

Har du haft otur och fått en eller flera betalningsanmärkningar? Det finns faktiskt snabblån att få trots betalningsanmärkningar. Långivaren gör en bedömning från fall till fall. Så länge du inte fått många betalningsanmärkningar under kort tid är chanserna goda att ansökan beviljas. Vi anger i vår lista ovan vilka snabblån som godtar betalningsanmärkningar.

Tänk efter först om du har betalningsanmärkningar och vill ansöka om snabblån. Om du har problem med ekonomin kan det vara bättre att samla lånen eller genomgå skuldsanering istället för att teckna ett nytt snabblån.

Snabblån på helgen

Till skillnad från andra typer av lån går det att hitta snabblån med utbetalning på helgen. Det är praktiskt om man är i behov av pengar riktigt snabbt men det råkar vara helg. En förutsättning är att du använder samma bank som långivaren. Eftersom många långivare har konton hos flera av storbankerna går det ofta att ordna.

Tänk bara på att det inte är alla snabblån som har utbetalning på helgen. Om du har tid att vänta tills på måndag kanske du kan hitta ett lån med ännu bättre villkor!

Fördelar med snabblån
 • Bra för mindre belopp
 • Enkel ansökan
 • Snabb utbetalning – ofta samma dag
 • Möjlighet att undvika UC
 • Betalningsanmärkningar kan accepteras
Nackdelar med snabblån
 • Hög räntekostnad och avgifter
 • Dyrt om man inte betalar tillbaks snabbt
 • Vissa lån har oöverskådliga avgifter
 • Det finns vissa oseriösa aktörer (men inte på vår lista)

Snabblån eller kontokredit?

På senare tid har det dykt upp en ny typ av snabba lån som kallas för kontokredit. Andra namn är onlinekredit, kreditkonto och flexibel kredit. De blir allt mer populära eftersom de är så flexibla.

Snabblån har alltid en återbetalningsplan. Kontokredit å andra sidan betalar man tillbaks i valfri takt. Det finns bara ett minimibelopp som måste betalas varje månad. Vidare är snabblånen utformade för att användas en gång medan kontokrediten kan nyttjas hur många gånger som helst. Bägge låneformerna har sina fördelar. Vad som är bäst beror på hur du tänkt använda lånet. Snabblån är bra för en särskild utgift. Kontokredit fungerar utmärkt som en extra säkerhet.

Snabblån eller privatlån?

Snabblån är bra om du behöver pengar riktigt snabbt. Ansökan och utbetalning går oerhört fort. För privatlån kan det dröja lite längre, även om många privatlån betalas ut relativt omgående de också. En stor skillnad mellan snabblån och privatlån är att kraven är mycket lägre för snabblånen. Inkomstkravet är lägre, det finns flera lån där UC inte används för kreditprövningen och det går bra att ansöka trots betalningsanmärkningar.

Om det inte brinner i knutarna kan det vara värt att ansöka om ett privatlån först. Räntan och avgifterna är lägre och det är möjligt att välja längre återbetalningstid. Skulle ansökan inte bli godkänd kan du ansöka om ett snabblån istället.

Sidan uppdaterades senast: 2019-04-19 08:14:08 av Erik Elmqvist