fbpx

Jämför snabblån & SMS-lån

Snabblån är ett lån för dig som behöver låna pengar snabbt och enkelt. Denna typ av lån passar bra för lite mindre belopp. Ansökan är enkel och utbetalningen sker ofta nästan omgående. SMS-lån har låga krav och nästan vem som helst kan få sin ansökan godkänd.

Belopp
Återbetalningstid
Visa fler resultat

Därför bör du välja ett snabblån

Ansökan enkelt online
Endast några få uppgifter krävs när du ansöker om snabblån. Om du väljer att signera med Mobilt BankID behandlas ansökan snabbt. Du är klar på ett par minuter!
Snabb utbetalning - ofta samma dag
Snabblån är precis som det låter, snabba. Många långivare godkänner din ansökan på en gång och genomför utbetalningen omgående, ofta samma dag. Det finns även snabblån för utbetalning på helgen!
Betalningsanmärkningar kan godtas
De flesta snabblån ställer få krav på dig som lånar. Ofta krävs bara någon form av inkomst. Det finns flera snabblån där ansökan godtas trots en eller flera betalningsanmärkningar.

Vad är snabblån?

Snabblån är ett lån för dig som behöver låna en mindre summa pengar snabbt. De har som regel högre ränta än exempelvis privatlån. Snabblån är mycket enkla att teckna och pengarna kan ofta betalas ut samma dag. Det kan vara praktiskt om du får en oförutsedd utgift till exempel.

Snabblån och sms lån gör det möjligt att låna pengar med betalningsanmärkning och utan säkerhet. Ja, det stämmer: Du kan få snabblån även om du har betalningsanmärkningar. Många snabblån kan även göras utan att UC används, men en kreditupplysning måste ändå alltid göras. Snabblån har ofta en mycket kort löptid och har alltid en återbetalningsplan. Det gör att du vet exakt hur mycket du måste betala tillbaks varje månad.

Snabblån kallas ofta för SMS-lån, mobillån, microlån eller smålån. Det är olika namn för en och samma typ av lån. Benämningen smslån kommer sig av att när snabblånen kom till Sverige ansökte man genom att skicka ett SMS till långivaren. Idag sker alltid ansökan via långivarens hemsida istället. Dagens snabblån jämfört med dåtidens SMS lån kan ofta vara både större och med längre löptid.

De senaste åren har det dykt upp nya smslån som fungerar som en slags kredit online. Detta nya sätt att låna snabba pengar kallas för kreditkonto eller kontokredit. Till skillnad från vanliga sms lån går det att låna pengar flera gånger utan att ansöka på nytt. Därför liknas ibland kreditkonton vid kreditkort, fast utan själva plastkortet. Dessa flexibla krediter kalls även för online kredit utan UC.

I Sverige klassas många snabblån, SMS-lån och vissa andra typer av lån för högkostnadskrediter.

Det finns massvis av lån och snabblån på marknaden och villkoren skiljer sig ofta mycket åt. Det är därför viktigt att du jämför noga innan du bestämmer dig för vilket snabblån du ska teckna för att få så bra villkor som möjligt.

Långivarna kommer ständigt på nya produkter och erbjudanden. Därför är gränserna mellan de olika slags lånen ibland otydliga. En typ av lån som ibland förväxlas med snabblån och SMS-lån är kreditkontot, eller onlinekredit som det också kallas. Vi reder ut skillnaderna lite längre ner på sidan.

Vad kostar ett SMS lån?

Två saker avgör hur mycket ett snabblån kostar: ränta och avgifter. Många snabblån och SMS-lån har liknande ränta men skiljer sig åt på avgifterna. För att hitta billiga lån är det därför viktigt att du inte bara jämför ränta på lånen. Eftersom det lånebeloppet ofta är relativt litet och löptiden är kort kan avgifterna påverka kostnaden på lånet väldigt mycket.

snabblån och smslån

Ränta för snabblån

Räntan för snabblån får enligt konsumentkreditlagen inte vara högre än 40 procentenheter över riksbankens referensränta. Många snabblån ligger i närheten av denna gräns, även om det finns snabblån med lägre ränta. Räntan räknas på det lånade kapitalet och på årsbasis.

Avgifter för snabblån

Det är stor skillnad mellan långivarnas avgifter. Eftersom konsumentkreditlagen sätter en gräns för hur mycket ränta långivarna får ta ut lägger de på högre avgifter istället. De vanligaste avgifterna som du bör hålla utkik efter är:

 • Uppläggningsavgift: En avgift som många långivare tar ut när du tecknar ett snabblån. Uppläggningsavgiften tas antingen ut på första fakturan eller sprids ut över samtliga delbetalningar. För de flesta långivare ligger uppläggningsavgiften i intervallet 0 till 500 kronor.
 • Aviavgift: Många (men inte alla) långivare tar ut en aviavgift för varje faktura. Aviavgiften får maximalt vara 60 kronor.
 • Andra avgifter: Andra avgifter som förekommer för snabblån är förlängningsavgift utifall du vill förlänga lånet samt påminnelseavgift och/eller förseningsavgift utifall en inbetalning uteblir.

Nominell eller effektiv ränta?

Den nominella räntan är den ränta som du måste betala för det kapital som du lånar. Den effektiva räntan räknar man ut genom att lägga på alla avgifter på den nominella räntan. Anledningen till varför man tar fram en effektiv ränta är för att lättare kunna jämföra lån med varandra. Eftersom avgifterna skiljer sig så mycket åt är det ofta lönlöst att bara titta på den nominella räntan.

Det finns ett kostnadstak för snabblån

Ett snabblån får enligt lag inte bli hur dyrt som helst. Enligt konsumentkreditlagen får den totala kostnaden för ditt lån aldrig överstiga själva lånebeloppet. Det innebär att om du lånar 2 000 kronor kan långivaren inte kräva att du ska betala tillbaks mer än totalt 4 000 kronor. I detta tak räknas samtliga avgifter in, förutom eventuella avgifter från Kronofogden. Eftersom snabblån och mobil lån ofta har en mycket kort löptid innebär det att den effektiva räntan ändå blir hög på årsbasis, trots taket.

Billiga lån

Trots att det finns ett kostnadstak för smslån skiljer det ganska mycket i kostnad mellan olika lån. Snabblån är generellt sett dyrare än privatlån och givetvis mycket dyrare än bolån.

Tittar vi endast på den nominella räntan är billiga lån inom kategorin smslån de som har en ränta på runt 18 – 26 procent. På grund av räntetaket finns det inga sms lån som kostar mer än 40 procentenheter över referensräntan.

När vi jämför lån och tittar på den effektiva räntan blir det enorma skillnader mellan billiga lån och dyra. Billiga smslån har en effektiv ränta på runt 18 till 30 procent. Dessa är några av marknadens billigaste smslån sett till effektiv ränta:

 • Credway
 • Tryggkredit
 • Frogtail
 • Slantar.nu
 • Fairlo

In några enstaka fall går det faktiskt att låna pengar utan ränta men då förutsätter det att du betalar tillbaks lånet på en månad. Ett sådant är exempel är Meddelandelån som har ett gratis smslån på 1000 kr. Villkoret är att du är ny kund och att du betalar tillbaks allt inom 30 dagar.

I andra ändan hittar vi snabb lån med effektiv ränta på uppåt 700 till 2300 procent. Det bevisar att ett billigt lån måste ha ganska få eller inga avgifter – annars blir den effektiva räntan hög.

Löptiden påverkar även om du kan låna billigt i procent räknat. En lång löptid kan ge lägre effektiv ränta. Men pratar vi om total kostnad blir det dyrare. Ett exempel:
Tänk dig att du ska låna 5000 kronor till 39 % ränta och med en uppläggningsavgift på 500 kronor. Så här påverkas kostnaden för ditt lån:

LöptidEffektiv ränta:Kostnad
6 månader113.82 %1084 kr
12 månader81.11%1618 kr
24 månader65.09%2 778 kr
36 månader59.91%4 055 kr

Slutsats: Kontrollera alltid den totala kostnaden för lånet. Vill du ha billigaste lånet ska du se till att betala tillbaks det så snabbt det går, även om det innebär att den effektiva räntan blir högre.

Mobillån ska vara snabba

Mobillån, snabblån och SMS lån fyller en funktion, men de kan lätt bli dyra om man lånar mycket pengar eller väljer en lång återbetalningstid.

Hur snabbt kan jag få pengarna på kontot? Det varierar mellan olika lån:

 • 5 – 60 minuter: Sms lån med direkt utbetalning. Pengar direkt på kontot.
 • Samma dag: Ansök på förmiddagen. Endast på bankdagar.
 • Nästa bankdag: Lån med snabb utbetalning, men endast på vardagar.

Det kan vara lockande att låna snabba pengar men låna inte mer än vad du verkligen behöver. För att kunna hitta bästa sms lån får du inte glömma att jämföra kostnaden. Nästan alla snabblån, sms lån och mobillån är snabba men de skiljer sig mycket i ränta och avgifter.

Löptid för SMS lån

Tanken med snabblån är inte bara att man ska få pengar snabbt utan att de ska betalas tillbaks snabbt också. Se därför till att välja en så kort återbetalningstid som möjligt.

Det är stor skillnad på löptid mellan olika sms lån. Här är några exempel:

 • SMS lån 30 dagar / 1 månad
 • 60 dagar / 2 månader
 • 90 dagar / 3 månader
 • 6 månader
 • 9 månader
 • Årslån (12 månader eller mer)

Vanliga villkor för smslån

Vilka villkor och krav som gäller för snabb lån och sms lån varierar stort. Ändå kan man säga att de flesta snabblån har villkor som ser ut ungefär så här:

 • Ålder: 18 år eller 20 år. Vissa lån har en maxålder, till exempel på 65 år.
 • Inkomst: Fast inkomst eller deklarerad inkomst på 120 000 – 150 000 kr.
 • Betalningsanmärkningar: Många snabblån tillåter en eller flera betalningsanmärkningar. Det finns inga sms lån trots skuld hos kronofogden.
 • Medborgarskap: Du måste vara folkbokförd i Sverige för att få snabblån och smslån.

Generellt sett kan man säga att ju tuffare villkoren är desto lägre ränta och / eller avgifter kan du få.

Finns det då inga billiga lån med låg ränta samtidigt som det är lätt att få lån? Jo, här är några förslag:

 • Fairlo: 18 – 19 % effektiv ränta, inga avgifter, utan UC, inkomst 120 000 kr, betalningsanmärkningar OK.
 • Slantar.nu: 28,07 % effektiv ränta, utan UC, accepterar betalningsanmärkning.
 • Frogtail: 29,30 % effektiv ränta, utan avgift, utan UC, OK med betalningsanmärkningar.
 • Credway: 29,33 % effektiv ränta, utan avgift, smslån 18 år, betalningsanmärkningar accepteras.

Vanliga frågor om smslån, snabblån och kontokredit

Vad är skillnaden mellan snabblån och SMS-lån?
Snabblån och SMS-lån är samma sak. SMS-lånen var de första snabblånen och man ansökte om dem via SMS. Idag ansöker man om snabblån/SMS-lån online via Internet. Andra namn för denna typ av lån är mobillån, smspengar, mikrolån och kontokredit.
Vad är skillnaden mellan snabblån och kreditkonto?
Snabblån betalas ut i sin helhet. Därefter betalar du tillbaks lånet enligt återbetalningsplanen. Med en kontokredit eller kreditkonto för du själv över pengar till ditt bankkonto när du behöver dem. Återbetalning sker i valfri takt. Kontokrediten kan användas flera gånger medan snabblån kräver en ny ansökan nästa gång du behöver låna pengar.
Hur mycket kan man låna?
Snabblån är tänkta för små lånebelopp. Många snabblån och små lån är mellan 500 och 10 000 kronor. Det är särskilt vanligt med smslån för att låna 3000 kronor eller att ansöka om att låna 5000 kronor. Det finns även snabblån som är större – upp till 20000 kr, 25000 kr eller mer, men de är få.
Kan alla få snabblån?
Nästan alla som har någon form av inkomst kan få snabblån. Kraven är låga och det går att få snabblån även om man har betalningsanmärkningar.
Kan jag få snabblån trots betalningsanmärkningar?
Ja. Det finns många snabblån som godtar en eller flera betalningsanmärkningar. En individuell prövning görs.
Vilka SMS lån har direkt utbetalning med betalningsanmärkning?
Viaconto, Ferratum Bank, Monetti, Credway och Fairlo är exempel på smslån med betalningsanmärkning där du får pengar direkt på kontot. Dessutom används inte UC.
Kan man få snabblån utan UC?
Ja, man kan få snabblån utan UC. Däremot görs det hur som helst alltid en kreditprövning när du ansöker om ett snabblån. Om den inte görs via UC görs den ofta via Creditsafe eller Bisnode.
Kan jag förlänga mitt snabblån?
Ja, man kan förlänga snabblån. Enligt konsumentkreditlagen får snabblån förlängas högst en gång. Om du inte kan betala tillbaks i tid är det bäst att kontakta långivaren och be om förlängning.
Kan jag betala av lån i förtid?
Ja, enligt svensk lag har man alltid rätt att betala av sina lån i förtid. För snabblån tillkommer ingen extra kostnad eller avgift om du väljer att betala tillbaks hela lånet i förtid.
Finns det några snabba lån med låg ränta?
Ja, Credway, Credigo, Easycredit, Tryggkredit, Frogtail, Slantar.nu och Fairlo har relativt låg ränta för att vara snabba lån / sms lån. För att hitta bästa lån måste du även jämföra avgifterna.

Låna pengar direkt

Ifall du behöver sms lån snabbt kan du börja med att leta bland långivare som erbjuder direkt utbetalning. För nästan alla snabblån gäller att du får svar direkt på skärmen. När du skaffar snabblån med direkt utbetalning kommer pengarna in på kontot inom några minuter – även på kvällar och helger. För att få in pengar på kontot direkt måste du ha samma bank som långivaren.

Vissa sms lån med direkt utbetalning kan betala till bankkonton i de flesta stora banker. Vanligtvis går det att låna pengar direkt på kontot hos:

 • Swedbank
 • Handelsbanken
 • SEB
 • Danske Bank
 • Nordea

Visa SMS lån går bara att få till vissa banker, ofta Nordea eller Handelsbanken. Ifall du skaffar sms lån med direkt utbetalning och inte har ett bankkonto som långivaren stöder kan du ofta ändå låna pengar samma dag om du skickar ansökan på förmiddagen.

Snabblån utan UC

Det finns många sms lån utan UC. I Sverige är dock alla långivare skyldiga att göra en kreditupplysning på dig som låntagare när du ansöker om ett lån. SMS lån utan kreditprövning finns alltså inte. Alla långivare gör alltid en kreditupplysning. Däremot finns det alltså gott om snabblån utan UC.

UC står för Upplysningscentralen och är för många synonymt med kreditupplysning. Orsaken är att UC är det största och äldsta kreditupplysningsbolaget i Sverige. UC grundades av storbankerna 1977 för att ta fram finansiell information.

För många av snabblånen på marknaden görs inte kreditupplysningen via UC. Istället används ett annat kreditupplysningsbolag som till exempel Bisnode eller Creditsafe.

En anledning att undvika UC är att alla ansökningar om lån syns på din kreditupplysning. Om du gör många ansökningar försämras din kreditvärdighet. Genom att välja smslån utan UC när du ansöker om snabblån kan din UC hållas ”ren”. SMS lån utan kreditupplysning finns alltså inte men det går utmärkt att skaffa små lån utan UC kreditprövning. När du väl har tecknat ett lån syns det på din kreditupplysning hur som helst, oavsett vilket kreditupplysningsbolag som använts.

Snabblån med betalningsanmärkning

Har du haft otur och fått en anmärkning eller flera betalningsanmärkningar? Det finns faktiskt flera sms lån med betalningsanmärkning. Långivaren gör en bedömning från fall till fall. Så länge du inte fått många betalningsanmärkningar under kort tid är chanserna goda att ansökan beviljas. Vi anger i vår lista ovan vilka snabblån som godtar betalningsanmärkningar. Dock är det i princip omöjligt att hitta sms lån med kronofogdeskulder.

Tänk efter först om du har betalningsanmärkningar och vill ansöka om snabblån. Om du har problem med ekonomin kan det vara bättre att samla lånen eller genomgå skuldsanering istället för att teckna ett nytt snabblån. Tänk också på att bästa snabblån när det gäller låg ränta och avgifter ofta inte accepterar betalningsanmärkningar.

Smslån utan inkomst

Kan man få SMS lån utan inkomst? Ja, det går men det beror på kan man säga. Alla lån har någon form av inkomstkrav. Men ifall du saknar jobb just nu men har en taxerad inkomst från förra året kan du ändå få smslån. Taxerad inkomst är detsamma som deklarerad inkomst. Eftersom det tar ett tag innan uppgifterna från deklarationen syns i kreditupplysningen går det att få snabblån utan inkomst. Därför skulle man kunna säga att det inte finns sms lån utan inkomstkrav men att det ändå kan gå att låna utan inkomst.

Var du arbetslös, tjänstledig, sjukskriven eller liknande förra året har du kanske ingen eller endast liten taxerad inkomst. Då kan du ändå få lån ifall du kan visa upp intyg på att du har en inkomst nu. Det kan till exempel vara att skicka in det senaste lönebeskedet.

Har du en inkomst på minst 120 000 kronor kan du få lån hos de flesta långivare hur som helst. Generellt sett kan man säga att ju högre inkomst du har desto fler valmöjligheter har du. Dessutom har du större chans att hitta ett sms lån med låg ränta ifall du har en högre inkomst.

Årslån

Årslån är ett slags snabblån med en avbetalning som löper i minst ett år. Det är ett relativt nytt koncept bland smslånen. Idén är att erbjuda snabba sms lån med en längre löptid än vanliga snabblån.

Årslån har ofta högre ränta än privatlån men de har lägre ränta än de flesta snabb lån med kort löptid. Årslån har blivit så pass populära att allt fler snabblån och krediter numera erbjuder avbetalning under minst ett år.

Som vi förklarade tidigare är det ändå bra att tänka på att den totala lånekostnaden blir högre om löptiden är lång. Fördelen är då å andra sidan att kostanden per månad blir mindre. Det gör att ett årslån kan kännas mindre jobbigt än ett lån med kort löptid.

Exempel på års lån med låg ränta:

 • Credway: 26 %
 • Tryggkredit: 25 %
 • Fairlo: 18 – 19 %
 • Slantar.nu: 25 %

Exempel på årslån med extra lång löptid:

 • Ferratum Bank: upp till 60 månader
 • Credway: upp till 72 månader
 • Smspengar: upp till 90 månader
 • Klicklån: upp till 72 månader
 • Fairlo: upp till 56 månader

Smslån på helgen

Till skillnad från andra typer av lån går det att hitta snabblån med utbetalning på helgen. Dessa kallas ofta för smslån helg, snabblån helg eller smslån helgutbetalning. Det är praktiskt om man är i behov av pengar riktigt snabbt men det råkar vara helg. En förutsättning är att du använder samma bank som långivaren och som erbjuder snabblån med direkt utbetalning. Eftersom många långivare har konton hos flera av storbankerna går det ofta att ordna.

Tänk bara på att det inte är alla snabblån som har utbetalning på helgen. Om du har tid att vänta tills på måndag kanske du kan hitta ett lån med ännu bättre villkor!

Fördelar med snabblån
 • Bra för mindre belopp
 • Enkel ansökan
 • Snabb utbetalning – ofta samma dag
 • Möjlighet att undvika UC
 • Betalningsanmärkningar kan accepteras
Nackdelar med snabblån
 • Hög räntekostnad och avgifter
 • Dyrt om man inte betalar tillbaks snabbt
 • Vissa lån har oöverskådliga avgifter
 • Det finns vissa oseriösa aktörer (men inte på vår lista)

Snabblån eller kontokredit?

På senare tid har det dykt upp en ny typ av snabba lån som kallas för kontokredit. Andra namn är onlinekredit, kreditkonto, kreditlån och flexibel kredit. Dessa nya snabblån utan UC blir allt mer populära eftersom de är så flexibla.

Snabblån har alltid en återbetalningsplan. Kontokredit å andra sidan betalar man tillbaks i valfri takt. Det finns bara ett minimibelopp som måste betalas varje månad. Vidare är snabblånen utformade för att användas en gång medan kontokrediten kan nyttjas hur många gånger som helst. Bägge låneformerna har sina fördelar. Vad som är bäst beror på hur du tänkt använda lånet. Snabblån är bra för en särskild utgift. Kontokredit fungerar utmärkt som en extra säkerhet.

SMS lån eller privatlån?

Snabblån kan vara bra lån om du behöver pengar riktigt snabbt. Ansökan och utbetalning går oerhört fort. För privatlån kan det dröja lite längre, även om många privatlån betalas ut relativt omgående de också. En stor skillnad mellan snabblån och privatlån är att kraven är mycket lägre för snabblånen. Inkomstkravet är lägre, det finns flera lån där UC inte används för kreditprövningen och det går bra att ansöka om smslån trots betalningsanmärkningar.

Är du ute efter riktigt billiga lån bör du leta bland privatlånen. Om det inte brinner i knutarna kan det därför vara värt att ansöka om ett privatlån först. Räntan och avgifterna är lägre och det är möjligt att välja längre återbetalningstid. Skulle ansökan inte bli godkänd kan du ansöka om ett snabblån istället.

Sidan uppdaterades senast: 2021-05-27 12:36:24 av Erik Elmqvist