fbpx

Goldman Sachs finansierar Brocc med 1,5 miljarder

goldman sachs brocc

En av framgångshistorierna på den svenska lånemarknaden stavas Brocc. Nyligen bytte denna långivare, som erbjuder blancolån, namn från Sparlån. Sedan dess har företaget bedrivit en intensiv marknadsföringskampanj för att locka till sig nya kunder och investerare.

Betydande investering från utlandet

Det var inte länge sedan Brocc meddelade att den amerikanska investmentbanken Goldman Sachs går in för att finansiera utlåningen i Brocc. Enligt uppgifter från Di Digital handlar det om inte mindre än 1,5 miljarder kronor.

Under 2019 kommer en halv miljard att gå in i verksamheten. Vi vet ännu inte om hela den resterande summan kommer under 2020 eller ifall inbetalningarna kommer att ske över flera år.

Enligt en källa som följer ärendet får ”Goldman Sachs lite drygt 5% ränta” på sin inlåning i Brocc”.

Broccs medgrundare Patrik Gunnarson har inte velat kommentera beloppet 1,5 miljarder, men bekräftar att det handlar om en stor affär. Patrik Gunnarson berättar att ”Innebörden av avtalet för oss är att vi säkrat vårt utlåningskapital för en överskådlig framtid”.

Att det kommer in kapital från en så pass betydelsefull investerare som Goldman Sachs är av stor betydelse för Brocc. Det har nämligen varit svårt att attrahera investerare på hemmaplan. Tio betydelsefulla svenska institutioner har redan investeringar i bolaget men det har varit svårt att få in de belopp som behövs. Därför började Brocc titta efter möjligheter utomlands. I letandet bland globala kreditfonder och banker blev Goldman Sachs snabbt ett hett lead.

Option att köpa aktier i Brocc

Enligt avtalet har Goldman Sachs en option att få köpa aktier i Brocc någon gång i framtiden. Detta skulle då ske genom ett dotterbolag till Goldman Sachs, GLQ, International Holdings från Jersey.

Enligt uppgifter från Bolagsverket handlar det om aktier för 11 miljoner kronor fram till 2024. Patrick Gunnarson vill inte kommentera uppgifter om eventuellt framtida ägarskap.

Het marknad

Svårigheten att hitta finansiärer har bromsat Broccs tillväxt. Intresset för nya lån i Brocc har varit enormt. Dock har företaget inte lyckats utnyttja marknadens potential på grund av bristen på kapital. Hittills har Brocc lånat ut 350 – 400 miljoner kronor till kunder i Sverige. Nu när avtalet med Goldman Sachs är på plats förväntas Brocc kunna gasa på för att förhoppningsvis uppvisa vinst inom en snar framtid.

Enligt Patrik Gunnarson på Brocc kommer nästan alla kunder från nischbanker där de fått betala en högre ränta än den som Brocc erbjuder. De går till Brocc för att kunna sänka sina lånekostnader. Räntan ligger oftast på mellan 4 och 19%. Alla kunder är kreditvärdiga enligt Patrik Gunnarsson.

Möjligen kommer Brocc att kunna pressa sina räntor ytterligare nu när bolaget fått in extra kapital i verksamheten och därmed kan öka omsättningen.

Enligt Patrik Gunnarsson tävlar Brocc med bankerna och konkurrenterna genom att erbjuda bättre villkor. Samtidigt är målet med marknadsföringen mest att berätta om Brocc som ett alternativ, snarare än att locka privatpersoner att teckna allt för stora lån.

Patrick påpekade till Di Digital att Brocc i sin intäktsmodell inte tjänar pengar på inkassoärenden. En viktig detalj som visar att det handlar om en ansvarstagande långivare.