fbpx

Låna pengar utan uc

Nu för tiden är det många långivare som erbjuder lån utan UC. Även om en kreditupplysning ändå alltid görs på dig vid ansökan finns det andra fördelar med att välja bort UC som kreditupplysningsbolag. Den kanske viktigaste anledningen till att välja lån utan UC är bibehållen kreditvärdighet.

Belopp
Återbetalningstid
 • Filtrera
 • Utbetalning samma dag
 • Godtar betalningsanmärkningar
 • Använder inte UC
Visa fler resultat

Därför kan lån utan UC vara bra

Bibehållen kreditvärdighet
Varje gång en kreditupplysning görs via UC påverkas din kreditvärdighet negativt. Det undviker du om kreditprövningen görs med ett annat bolag.
Bra vid många avslagna ansökningar
Om du fått avslag på flera låneansökningar kan det vara fördelaktigt att ansöka via en långivare som inte använder UC. Då syns inte dina tidigare ansökningar.
Skilja på snabblån och andra lån
Om du vill ansöka om ett större privatlån eller bolån men först behöver ansöka om SMS-lån är det bättre att inte använda UC. Då ökar dina chanser att få bättre villkor på det större lånet.

Vad är lån utan UC?

I Sverige är det lag på att en kreditupplysning måste göras varje gång du ansöker om ett lån. Länge användes UC för att göra kreditupplysningen och det är fortfarande det vanligaste valet för banker och långivare. Med tiden har det dykt upp nya kreditupplysningsbolag på marknaden. De vanligaste alternativen till UC är lån med Creditsafe och Bisnode. Nu för tiden finns det många långivare som erbjuder snabblån och online krediter utan UC. Det finns även kontokredit utan UC. Då görs istället kreditupplysningen med något av de andra bolagen. För dig som låntagare innebär det att din kreditvärdighet inte påverkas och att du kan ha större chans att få din låneansökan beviljad.

Men vad är UC egentligen?

För att förstå vad det handlar om får vi ta ett steg tillbaka. UC AB som företaget heter kommer från det ursprungliga namnet ”Upplysningscentralen”. Det är ett bolag som storbankerna grundade redan 1977 för att ta fram relevant finansiell information, till exempel kreditupplysningar. Sedan dess har UC blivit lite av en standard på marknaden för kreditupplysningar. Förutom kreditupplysningar tar UC fram mängder av olika underrättelser om och för företag som exempelvis registreringsbevis, årsredovisningar, bolagsordningar, fordonsuppgifter, kundlistor med mera. För privatpersoner erbjuder UC tjänster för att hålla koll på privatekonomin (min UC och kreditkollen) samt ID-skydd.

UC inhämtar uppgifter från flera källor

Kreditupplysning privatperson via UC innebär att data hämtas från flera olika källor. De flesta som hör ordet kreditupplysning tänker nog först och främst på Kronofogden och betalningsanmärkningar, men UC hämtar in uppgifter från många fler källor än Kronofogden. Hit hör bland annat Skatteverket, Bolagsverket, Folkhälsomyndigheten, Tingsrätt och banker. UC samlar in och bearbetar informationen och paketerar den sedan i form av kreditupplysningar och andra produkter som säljs vidare till den som efterfrågar dem.

Låna utan UC: Flera bra alternativ

Det finns flera alternativ till UC men det är främst två bolag som används istället för UC: Bisnode och Creditsafe. Bisnode grundades 1989 och hette då Bonnier Business Services. Det ägs än idag av Bonniers till 30 procent. Det är Ratos som äger majoritetsandelen i Bisnode. Bisnode finns på 19 marknader i Europa och har cirka 2100 anställda. Bisnodes kreditupplysning liknar i mångt och mycket kreditupplysningen från UC. En viktig skillnad är att det inte registreras i din kreditupplysning varje gång en förfrågan görs.

Det andra stora kreditupplysningsbolaget vid sidan av UC är Creditsafe. Det grundades 1997 i Oslo och är världens mest använda bolag för kreditupplysningar och ett av de snabbast växande aktörerna på marknaden. I kreditupplysningen från Creditsafe har varje person en så kallad ”scoring” som visar kreditvärdigheten. Precis som för Bisnode och till skillnad från UC registrerar inte Creditsafe när en kreditupplysning görs.

Exempel på SMS lån utan kreditprövning:

 • Ferratum Bank
 • Mobillån
 • Meddelandelån
 • Risicum
 • Smspengar
 • Easy Credit

låna pengar utan uc

Ansök om SMS-lån utan UC

Den stora efterfrågan om lån utan UC kom ett tag efter att snabblånen gjort sitt intåg i Sverige. De nya snabblånen uppskattades av dem som behövde låna pengar snabbt. En del som ansökte om snabblån ville inte att det skulle synas i deras kreditupplysning hos UC att de hade ansökt om ett SMS-lån. Andra ville öka sina chanser att få lånet beviljat genom att undvika UC. De två aktörerna Creditsafe och Bisnode klev in och försåg marknaden med den produkt som efterfrågades: kreditupplysningar där UC inte används. Om du vill ansöka om ett SMS-lån idag är det en stor sannolikhet att långivaren inte använder UC. Istället görs kreditupplysningen via Bisnode eller Creditsafe. Hitta bästa sms lån utan UC nu!

Exempel på när snabblån utan UC är bra

I de allra flesta fall spelar det ingen roll för dig som låntagare om UC används eller inte. Att göra en kreditprövning är helt naturligt och att använda UC är mest en rutin. Det gör inget om du redan har ansökt om ett antal lån där UC använts. Det är helt normalt. Däremot finns det ett antal situationer när det kan vara bättre att använda ett annat kreditupplysningsföretag än UC. De vanligaste anledningarna att undvika UC är:

 • Bibehållen kreditvärdighet: Varje gång en bank eller långivare gör en kreditprövning på dig via UC görs det en markering i din UC. Om du ansöker om många lån kommer det att göras många kreditupplysningar via UC, vilket kommer att bli synligt för andra långivare. Din kreditvärdighet påverkas alltså negativt. SMS lån utan kreditprövning finns inte. Men om du ansöker om ett lån med en långivare som använder Creditsafe eller Bisnode istället för UC påverkas inte din kreditvärdighet.
 • Avslagna låneansökningar: Ifall du vill få lån trots många UC förfrågningar kan smslån utan UC vara ett alternativ. Om långivaren använder Creditsafe eller Bisnode istället ökar dina chanser att lånet ska godkännas. Anledningen är den att många långivare blir misstänksamma om de ser att du gjort många låneansökningar under en kort tid. Om du söker lån utan UC av denna anledning tycker vi det finns skäl att fundera över din ekonomiska situation. Tänk efter om det verkligen är ett nytt lån du behöver innan du ansöker!
 • Skilja på snabblån och andra lån: Snabblån fyller en tydlig funktion genom att erbjuda pengar snabbt när behovet uppstår och utan komplicerade prövningsprocesser. Det kan hända att du behöver ansöka om ett SMS-lån idag men samtidigt har för avsikt att ansöka om ett nytt bolån eller privatlån inom en snar framtid. Då kan det kännas tokigt att ”smutsa ner” din kreditupplysning hos UC med en ansökan om ett snabblån. Genom att hålla snabblåneansökan skild från dina andra låneansökningar ökar du chansen att få bättre lånevillkor på de större lånen. I slutändan kanske det inte spelar någon roll, men då känns det i varje fall bättre att inte ha tagit risken.

Låna med betalningsanmärkningar utan UC

En fördel med smslån är att det går att låna pengar med betalningsanmärkning. I de flesta fall innebär sms lån med betalningsanmärkning även möjligheten att låna pengar utan UC kontroll.

Nästan alla snabblån som inte använder UC gör kreditupplysning via Bisnode eller Creditsafe istället. Ja, en kreditupplysning måste nämligen alltid göras innan du kan få låna. Oavsett om det är UC, Creditsafe, Bisnode eller en annan kreditupplysning som används syns alltid dina betalningsanmärkningar.

Undersök alternativen noga innan du ska låna pengar utan UC och med betalningsanmärkningar. Många av lånen är nämligen dyra. Tänk också på att även om du kan låna pengar snabbt utan UC kanske det inte är så smart att skaffa nya lån med betalningsanmärkningar. Det kanske inte alltid går, men försök att dra ner på dina lån innan du fått koll på din ekonomi.

Exempel på populära lån utan UC med betalningsanmärkningar:

 • Ferratum
 • Frogtail
 • Monetti

Relativt billiga lån utan UC med betalningsanmärkning:

 • Fairlo
 • Slantar.nu
 • Credway

Privatlån utan UC

Det finns privatlån utan UC men, precis som för smslån, finns det inga privatlån utan kreditupplysning. I samband med att du skickar in ansökan för denna typ av privatlån görs en kreditupplysning via Bisnode eller Creditsafe.

Det är på sin plats att påpeka att det är skillnad mellan olika privatlån. Rent tekniskt är nämligen små lån och snabblån också en typ av konsumentkredit, det vill säga lån utan säkerhet. Därför kan de även marknadsföras som blancolån eller privatlån. Ändå är det ofta en ganska stor skillnad mellan att låna utan säkerhet med dessa lån och de blancolån som bankerna ger ut. Skillnaden ligger främst i hur mycket du får betala i ränta och avgifter.

Om du letar efter ett ”vanligt” privatlån, om vi får kalla det så, utan UC blir det svårt att hitta. Ifall vi även inkluderar snabba lån i definitionen av privatlån finns en hel del att välja bland. Samtidigt finns det små privatlån utan säkerhet och lån utan kreditupplysning som samtidigt inte är så kallade högkostnadskrediter.

Här är några exempel på denna typ av små privatlån utan UC:

 • Fairlo: Effektiv ränta 14 – 19%
 • Slantar.nu: Effektiv ränta 28.07%
 • Credway: Effektiv ränta 29.33%

Vill du hitta billigaste privatlån måste du vara beredd på att du måste genomgå en UC kreditupplysning. I de flesta fall finns ingen anledning att undvika UC kontroll. Gör du bara några få UC förfrågningar per år får det begränsad inverkan på din kreditvärdighet. Genom att ansöka om ett ”vanligt” privatlån med kreditupplysning genom upplysningscentralen kan du få en lägre ränta än om du väljer ett privatlån av typen sms lån, mobillån, enkla lån eller snabblån.

Tips: Om du vill ansöka om många privatlån eller små lån utan att det påverkar din kreditvärdighet så mycket kan du använda en låneförmedlare. På så sätt kan du lättare hitta det billigaste lånet.

Vissa låneförmedlare skickar ansökan till företag med sms lån utöver banker och låneinstitut. Vår favorit är Advisa.

Vanliga frågor

Vad är kreditupplysning?
En kreditupplysning innebär en snabb granskning av din ekonomi, din betalningsförmåga, dina skulder och eventuella betalningsanmärkningar.
Kan man låna utan kreditupplysning?
Nej. Enligt konsumentkreditlagen är varje bank eller långivare skyldig att göra en kreditprövning på dig som låntagare innan lånet beviljas.
Finns snabblån utan kreditupplysning?
Nej. SMS-lån omfattas av konsumentkreditlagen, som säger att långivaren måste göra en kreditprövning på dig. Däremot anger lagen inte vilket bolag som ska användas – alternativ till UC fungerar bra.
Varför kan det vara bra att låna utan UC?
För de flesta spelar det ingen roll om UC används eller inte. Om du vill maximera dina chanser att få lånet beviljat är lån utan UC bra. Det kan vara bra ifall du vill få lån med svag kreditvärdighet. Dessutom är det bra om du vill behålla din kreditvärdighet.
Vilka alternativ till UC finns det?
De främsta alternativen till UC är Creditsafe och Bisnode.
Hur kan jag förbättra min kreditvärdighet?
Din kreditvärdighet ändras hela tiden. Den kan både bli bättre och sämre ganska snabbt beroende på hur din ekonomiska situation förändras. Genom att minska skulderna, betala tillbaks smålån, säga upp outnyttjade krediter och undvika många kreditförfrågningar via UC förbättras din kreditvärdighet.
Hur kan jag se min UC score?
Gå in på UC:s hemsida och logga in för att se din egen UC. Det kostar 19 kronor.
Ska jag välja lån utan UC om jag har betalningsanmärkningar?
Det kan du göra men det spelar egentligen ingen roll. Eventuella betalningsanmärkningar syns och påverkar chanserna att få lånet beviljat oavsett om UC, Bisnode eller Creditsafe används.
Kan jag låna utan UC om jag har betalningsanmärkningar?
Nej. Det finns långivare som godtar betalningsanmärkningar men som använder UC för sina kreditupplysningar.
Hur hittar jag lån utan UC med många förfrågningar?
Om du har många förfrågningar hos UC kan det vara en idé att istället ansöka hos en långivare som använder Creditsafe, Bisnode, SafeNode eller ett annat kreditupplysningsbolag. Se våra förslag i listan överst på sidan!
Hur mycket kan jag låna utan UC?
De flesta lån utan UC är smslån eller snabblån. Storleken varierar men den går ofta bra att till exempel låna 500, 5000 eller låna 10000 utan UC. Det är inte heller ovanligt att kunna låna 20000 kr utan UC. Vissa långivare erbjuder dig till och med att låna 50000 med många förfrågningar.
Hur hittar jag alla mina skulder?
Det finns ingen central databas där alla skulder finns registrerade. Du kan hitta dina skulder och krediter på Min upplysning / min UC. Har du tagit snabb lån med Bisnode eller lån som använder Creditsafe får du logga in och titta där. Ifall du har skulder hos inkasso kan du fråga inkassobolagen om ditt skuldsaldo.
Hur länge finns mitt SMS-lån kvar i UC efter att jag betalat tillbaks det?
När du har betalat tillbaks snabblånet markeras det som ”historisk kredit” i din UC. Denna markering finns kvar i 12 månader innan den försvinner ur UC:s register.

Fundera noga innan du ansöker om smslån utan UC

Det finns alltså flera lägen när lån utan UC är legitimt. Det är bekvämt med sms lån direkt utan UC. Samtidigt vet vi att det är många som söker om lån utan UC men som egentligen borde se över sin ekonomiska situation lite bättre. Detta gäller speciellt om du vill låna pengar utan inkomst. Ett nytt lån, speciellt snabblån, är inte alltid den bästa lösningen. Om du söker efter lån utan UC för att du nekats lån hos flera långivare eller om du vill ta lån för att betala tillbaks en annan skuld tycker vi att du ska tänka över din situation. Behöver du verkligen ett nytt lån? Vilka alternativ finns det? Smslån utan inkomst är sällan det bästa lånet.

Är det omöjligt att få lån? Först och främst kanske du då kan ta hjälp av familj och vänner för att betala tillbaks de mest akuta skulderna eller utgifterna. Sedan kan det vara värt att söka lån i form av ett privatlån istället för SMS-lån. Det är lån med låg ränta (relativt) och du får mer tid på dig att betala tillbaks skulden. Du kan hitta billiga lån med låneförmedlare som till exempel Advisa. Det finns många långivare som erbjuder att samla dåliga krediter och kreditlån till en ränta som är bättre för dig. Om din ekonomiska situation är riktigt dålig kan det vara bättre att göra en skuldsanering med Kronofogden istället för att teckna ett nytt snabblån. Tänk också att det inte går att låna pengar med aktiv skuld hos Kronofogden. Tänk igenom läget och skynda inte!

Minuc.se: Min upplysning och UC kreditkollen

Upplysningscentralen erbjuder flera tjänster som har med kreditupplysning, kreditvärdighet och ID-skydd att göra på minuc.se.

 • Min Upplysning: Med hjälp av Min Upplysning (även kallat Min UC) kan man ta kreditupplysning på sig själv. Genom att logga in får du se vilka lån och krediter du har. En intressant sak är att du kan se ifall du har betalningsanmärkningar och hur länge de ligger kvar. Med minuc.se kan du även se min UC score, inkomstuppgifter och vilka kreditupplysningar som gjorts de senaste 12 månaderna. Min uc.se kostar 29 kronor. Det finns ingen Min UC gratis men däremot kan du se din kreditupplysning gratis hos Bisnode och Creditsafe.
 • Kreditkollen: En tjänst från minuc.se som gör att du kan se hur ditt UC score utvecklas över tid. När du loggat in får du olika utmaningar som hjälper dig att förbättra din kreditvärdighet. Med denna kreditkoll kan du se vilka betalningsanmärkningar du har och när de försvinner. En fördel med Kreditkollen på minuc.se är att du får tillgång till obegränsat antal kreditupplysningar. Kostar 49 kronor per månad. Läs mer om kreditkollen.
 • UC ID-skydd: Visste du att du kan använda mitt UC för att få ID-skydd? För 89 kronor per månad erbjuder UC att varna dig via e-post och SMS så fort en kreditupplysning tas på dig. Du får hjälp per telefon om du drabbas av ID stöld. Dessutom ingår en försäkring mot kvarstående skuld och en rättsskyddsförsäkring. Läs mer om UC ID skydd.

Tips: Vill du göra kreditupplysning gratis kan du som sagt logga in på Bisnode eller Creditsafe. Tänk bara på att lån som du tagit med UC inte syns där.

Så fungerar en kreditupplysning

En kreditupplysning, eller kreditprövning som det också kallas, är en bit information om din ekonomiska situation. Många ryggar tillbaka när de hör ordet kreditprövning och förknippar det med något otäckt. I själva verket är det något som är helt naturligt. Varje dag görs mängder med kreditprövningar i Sverige. Det är inte bara när du ansöker om lån som en kreditupplysning görs. Det kan ske när du handlar på faktura, när du ska hyra en bostad, teckna ett telefonabonnemang och så vidare. Egentligen är en kreditupplysning något helt odramatiskt och fullständigt rutinmässigt.

Kreditupplysningsbolaget inhämtar information från en mängd olika källor och sammanställer det i ett dokument. Vanliga uppgifter som ingår i en kreditupplysning är namn, adress, inkomst de senaste 2 – 3 åren, äktenskapsförord, fastighetsinnehav, betalningsanmärkningar, kreditförfrågningar, vilka krediter och lån du har och om det finns något ärende eller skuldsaldo hos Kronofogden. Kreditupplysningen uppdateras regelbundet. Det innebär att om bara någon månad kan din kreditvärdighet vara helt förändrad, beroende på hur din ekonomi har utvecklats under tiden.

Fördelar med lån utan uc
 • Bibehållen kreditvärdighet
 • Ingen markering i din UC att du ansökt om snabblån
 • Kan öka chansen att få ansökan godkänd
 • Befintliga lån och krediter visas inte
 • Låna pengar snabbt och enkelt
 • Låna pengar direkt på kontot (ibland)
Nackdelar med lån utan uc
 • De flesta lån utan UC har hög ränta eller höga avgifter
 • Det är bara SMS-lån som inte använder UC
 • Många undviker lån med UC i onödan. De flesta behöver inte oroa sig.
Sidan uppdaterades senast: 2020-02-24 15:14:02 av Erik Elmqvist