fbpx

Låna pengar utan uc

Nu för tiden är det många långivare som erbjuder lån utan UC. Även om en kreditupplysning ändå alltid görs på dig vid ansökan finns det andra fördelar med att välja bort UC som kreditupplysningsbolag. Den kanske viktigaste anledningen till att välja lån utan UC är bibehållen kreditvärdighet.

Belopp 123
Återbetalningstid 123
 • Filtrera
 • Använder inte UC
 • Godtar betalningsanmärkningar
 • Utbetalning samma dag
Sortera
Visa fler resultat

Därför kan lån utan UC vara bra

Bibehållen kreditvärdighet
Varje gång en kreditupplysning görs via UC påverkas din kreditvärdighet negativt. Det undviker du om kreditprövningen görs med ett annat bolag.
Bra vid många avslagna ansökningar
Om du fått avslag på flera låneansökningar kan det vara fördelaktigt att ansöka via en långivare som inte använder UC. Då syns inte dina tidigare ansökningar.
Skilja på snabblån och andra lån
Om du vill ansöka om ett större privatlån eller bolån men först behöver ansöka om SMS-lån är det bättre att inte använda UC. Då ökar dina chanser att få bättre villkor på det större lånet.

Vad är lån utan UC?

I Sverige är det lag på att en kreditupplysning måste göras varje gång du ansöker om ett lån. Länge användes UC för att göra kreditupplysningen och det är fortfarande det vanligaste valet för banker och långivare. Med tiden har det dykt upp nya kreditupplysningsbolag på marknaden. De vanligaste alternativen till UC är Creditsafe och Bisnode. Nu för tiden finns det många långivare som erbjuder snabblån och onlinekrediter där UC inte används. Då görs istället kreditupplysningen med något av de andra bolagen. För dig som låntagare innebär det att din kreditvärdighet inte påverkas och att du kan ha större chans att få din låneansökan beviljad.

Men vad är UC egentligen?

För att förstå vad det handlar om får vi ta ett steg tillbaka. UC AB som företaget heter kommer från det ursprungliga namnet ”Upplysningscentralen”. Det är ett bolag som storbankerna grundade redan 1977 för att ta fram relevant finansiell information, till exempel kreditupplysningar. Sedan dess har UC blivit lite av en standard på marknaden för kreditupplysningar. Förutom kreditupplysningar tar UC fram mängder av olika underrättelser om och för företag som exempelvis registreringsbevis, årsredovisningar, bolagsordningar, fordonsuppgifter, kundlistor med mera. För privatpersoner erbjuder UC en tjänst för att hålla koll på privatekonomin samt ID-skydd.

UC inhämtar uppgifter från flera källor

När en kreditupplysning görs på dig via UC hämtas data från flera olika källor. De flesta som hör ordet kreditupplysning tänker nog först och främst på Kronofogden och betalningsanmärkningar, men UC hämtar in uppgifter från många fler källor än Kronofogden. Hit hör bland annat Skatteverket, Bolagsverket, Folkhälsomyndigheten, Tingsrätt och banker. UC samlar in och bearbetar informationen och paketerar den sedan i form av kreditupplysningar och andra produkter som säljs vidare till den som efterfrågar dem.

Bra alternativ till UC

Det finns flera alternativ till UC men det är främst två bolag som används istället för UC: Bisnode och Creditsafe. Bisnode grundades 1989 och hette då Bonnier Business Services. Det ägs än idag av Bonniers till 30 procent. Det är Ratos som äger majoritetsandelen i Bisnode. Bisnode finns på 19 marknader i Europa och har cirka 2100 anställda. Bisnodes kreditupplysning liknar i mångt och mycket kreditupplysningen från UC. En viktig skillnad är att det inte registreras i din kreditupplysning varje gång en förfrågan görs.

Det andra stora kreditupplysningsbolaget vid sidan av UC är Creditsafe. Det grundades 1997 i Oslo och är världens mest använda bolag för kreditupplysningar och ett av de snabbast växande aktörerna på marknaden. I kreditupplysningen från Creditsafe har varje person en så kallad ”scoring” som visar kreditvärdigheten. Precis som för Bisnode och till skillnad från UC registrerar inte Creditsafe när en kreditupplysning görs.

låna pengar utan uc

Ansök om SMS-lån utan UC

Den stora efterfrågan om lån utan UC kom ett tag efter att snabblånen gjort sitt intåg i Sverige. De nya snabblånen uppskattades av dem som behövde låna pengar snabbt. En del som ansökte om snabblån ville inte att det skulle synas i deras kreditupplysning hos UC att de hade ansökt om ett SMS-lån. Andra ville öka sina chanser att få lånet beviljat genom att undvika UC. De två aktörerna Creditsafe och Bisnode klev in och försåg marknaden med den produkt som efterfrågades: kreditupplysningar där UC inte används. Om du vill ansöka om ett SMS-lån idag är det en stor sannolikhet att långivaren inte använder UC. Istället görs kreditupplysningen via Bisnode eller Creditsafe.

Exempel på när lån utan UC är bra

I de allra flesta fall spelar det ingen roll för dig som låntagare om UC används eller inte. Att göra en kreditprövning är helt naturligt och att använda UC är mest en rutin. Det gör inget om du redan har ansökt om ett antal lån där UC använts. Det är helt normalt. Däremot finns det ett antal situationer när det kan vara bättre att använda ett annat kreditupplysningsföretag än UC. De vanligaste anledningarna att undvika UC är:

 • Bibehållen kreditvärdighet: Varje gång en bank eller långivare gör en kreditprövning på dig via UC görs det en markering i din UC. Om du ansöker om många lån kommer det att göras många kreditupplysningar via UC, vilket kommer att bli synligt för andra långivare. Din kreditvärdighet påverkas alltså negativt. Om du ansöker om ett lån med en långivare som använder Creditsafe eller Bisnode istället för UC påverkas inte din kreditvärdighet.
 • Avslagna låneansökningar: Om du har ansökt om flera lån och fått avslag kan det vara en anledning att ansöka om ett lån där UC inte används. Om långivaren använder Creditsafe eller Bisnode istället ökar dina chanser att lånet ska godkännas. Anledningen är den att många långivare blir misstänksamma om de ser att du gjort många låneansökningar under en kort tid. Om du söker lån utan UC av denna anledning tycker vi det finns skäl att fundera över din ekonomiska situation. Tänk efter om det verkligen är ett nytt lån du behöver innan du ansöker!
 • Skilja på snabblån och andra lån: Snabblån fyller en tydlig funktion genom att erbjuda pengar snabbt när behovet uppstår och utan komplicerade prövningsprocesser. Det kan hända att du behöver ansöka om ett SMS-lån idag men samtidigt har för avsikt att ansöka om ett nytt bolån eller privatlån inom en snar framtid. Då kan det kännas tokigt att ”smutsa ner” din kreditupplysning hos UC med en ansökan om ett snabblån. Genom att hålla snabblåneansökan skild från dina andra låneansökningar ökar du chansen att få bättre lånevillkor på de större lånen. I slutändan kanske det inte spelar någon roll, men då känns det i varje fall bättre att inte ha tagit risken.

Vanliga frågor

Kan man låna utan kreditupplysning?
Nej. Enligt konsumentkreditlagen är varje bank eller långivare skyldig att göra en kreditprövning på dig som låntagare innan lånet beviljas.
Finns snabblån utan kreditupplysning?
Nej. SMS-lån omfattas av konsumentkreditlagen, som säger att långivaren måste göra en kreditprövning på dig. Däremot anger lagen inte vilket bolag som ska användas – alternativ till UC fungerar bra.
Varför är lån utan UC bra?
För de flesta spelar det ingen roll om UC används eller inte. Om du vill maximera dina chanser att få lånet beviljat är lån utan UC bra. Dessutom är det bra om du vill behålla din kreditvärdighet.
Vilka alternativ till UC finns det?
De främsta alternativen till UC är Creditsafe och Bisnode.
Hur kan jag förbättra min kreditvärdighet?
Din kreditvärdighet ändras hela tiden. Den kan både bli bättre och sämre ganska snabbt beroende på hur din ekonomiska situation förändras. Genom att minska skulderna, betala tillbaks smålån, säga upp outnyttjade krediter och undvika många kreditförfrågningar via UC förbättras din kreditvärdighet.
Hur kan jag se min egen UC?
Gå in på UC:s hemsida och logga in för att se din egen UC. Det kostar 19 kronor.
Ska jag välja lån utan UC om jag har betalningsanmärkningar?
Det kan du göra men det spelar egentligen ingen roll. Eventuella betalningsanmärkningar syns och påverkar chanserna att få lånet beviljat oavsett om UC, Bisnode eller Creditsafe används.
Måste jag söka lån utan UC om jag har betalningsanmärkningar?
Nej. Det finns långivare som godtar betalningsanmärkningar men som använder UC för sina kreditupplysningar.
Hur länge finns mitt SMS-lån kvar i UC efter att jag betalat tillbaks det?
När du har betalat tillbaks snabblånet markeras det som ”historisk kredit” i din UC. Denna markering finns kvar i 12 månader innan den försvinner ur UC:s register.

Fundera noga innan du ansöker om lån utan UC

Det finns alltså flera lägen när lån utan UC är legitimt. Samtidigt vet vi att det är många som söker om lån utan UC men som egentligen borde se över sin ekonomiska situation lite bättre. Ett nytt lån, speciellt snabblån, är inte alltid den bästa lösningen. Om du söker efter lån utan UC för att du nekats lån hos flera långivare eller om du vill låna pengar för att betala tillbaks en annan skuld tycker vi att du ska tänka över din situation. Behöver du verkligen ett nytt lån? Vilka alternativ finns det?

Först och främst kanske du kan ta hjälp av familj och vänner för att betala tillbaks de mest akuta skulderna eller utgifterna. Sedan kan det vara värt att försöka teckna ett privatlån istället för ett SMS-lån. Då är räntan lägre och du får mer tid på dig att betala tillbaks skulden. Du kan hitta billiga lån med låneförmedlare som till exempel Advisa. Det finns många långivare som erbjuder att samla dåliga krediter till en ränta som är bättre för dig. Om din ekonomiska situation är riktigt dålig kan det vara bättre att göra en skuldsanering med Kronofogden istället för att teckna ett nytt snabblån. Tänk igenom läget och skynda inte!

Så fungerar en kreditupplysning

En kreditupplysning, eller kreditprövning som det också kallas, är en bit information om din ekonomiska situation. Många ryggar tillbaka när de hör ordet kreditprövning och förknippar det med något otäckt. I själva verket är det något som är helt naturligt. Varje dag görs mängder med kreditprövningar i Sverige. Det är inte bara när du ansöker om lån som en kreditupplysning görs. Det kan ske när du handlar på faktura, när du ska hyra en bostad, teckna ett telefonabonnemang och så vidare. Egentligen är en kreditupplysning något helt odramatiskt och fullständigt rutinmässigt.

Kreditupplysningsbolaget inhämtar information från en mängd olika källor och sammanställer det i ett dokument. Vanliga uppgifter som ingår i en kreditupplysning är namn, adress, inkomst de senaste 2 – 3 åren, äktenskapsförord, fastighetsinnehav, betalningsanmärkningar, kreditförfrågningar, vilka krediter och lån du har och om det finns något ärende eller skuldsaldo hos Kronofogden. Kreditupplysningen uppdateras regelbundet. Det innebär att om bara någon månad kan din kreditvärdighet vara helt förändrad, beroende på hur din ekonomi har utvecklats under tiden.

Fördelar med lån utan uc
 • Bibehållen kreditvärdighet
 • Ingen markering i din UC att du ansökt om snabblån
 • Kan öka chansen att få ansökan godkänd
 • Befintliga lån och krediter visas inte
Nackdelar med lån utan uc
 • De flesta lån utan UC har hög ränta eller höga avgifter
 • Det är bara SMS-lån som inte använder UC
 • Många undviker lån med UC i onödan. De flesta behöver inte oroa sig.
Sidan uppdaterades senast: 2019-04-19 08:09:36 av Erik Elmqvist