fbpx

Låna pengar med betalningsanmärkning

Det kan vara svårt att teckna ett lån med betalningsanmärkningar men det finns flera långivare som godtar sådana ansökningar. Ofta blir räntan högre och maxbeloppet lägre än för vanliga lån.

Belopp 123
Återbetalningstid 123
 • Filtrera
 • Använder inte UC
 • Godtar betalningsanmärkningar
 • Utbetalning samma dag
Sortera
Visa fler resultat

Att tänka på för lån med betalningsanmärkning

Lån trots betalningsanmärkningar
Även om du har fått en eller flera betalningsanmärkningar kan du få lån. Din ekonomiska situation i övrigt spelar också roll.
Låna upp till 150 000 kronor
Det finns inte bara snabblån att välja bland. Vissa långivare erbjuder lite större och billigare privatlån med betalningsanmärkning.
Samla lånen
En fördel med att kunna låna trots betalningsanmärkningar är att du kan samla dyra lån i ett lite större och billigare samlingslån.

Vad är lån med betalningsanmärkning?

Om du råkar få en betalningsanmärkning innebär det genast färre valmöjligheter om du vill ansöka om ett nytt lån. Långivare ser nämligen betalningsanmärkningar som ett varningstecken på att din ekonomi kanske inte är så stark. För dem innebär det en högre risk när de lånar ut pengar till någon med betalningsanmärkningar. Många långivare väljer att inte alls erbjuda sådana lån. Andra godtar betalningsanmärkningar om det inte rör sig om flera stycken under en kort tidsperiod.

Så skiljer sig lånet från vanliga lån

Egentligen är ett lån med betalningsanmärkning ett helt vanligt lån. Skillnaden är att betydligt färre långivare erbjuder sådana lån. Villkoren blir också sämre. Lån som man kan få trots betalningsanmärkningar brukar betyda:

 • Högre ränta: Även om det finns lån med betalningsanmärkning från cirka 5 procents ränta är de flesta lånen mycket dyrare än så. Långivarna vill nämligen kompensera för den ökade risken när de lånar ut pengar till någon med betalningsanmärkningar.
 • Mindre belopp: De största lån man kan få med en betalningsanmärkning är på 150 000 kronor. De flesta lånen är betydligt mindre än så.
 • Färre långivare: Färre långivare erbjuder lån med betalningsanmärkning. Särskilt påtagligt blir det om du vill låna lite större belopp. För lån under 20 000 kronor finns många långivare att välja bland men de flesta erbjuder bara snabblån.

Långivaren tittar även på annat

När du ansöker om ett lån med betalningsanmärkningar gör långivaren en bedömning av din ekonomiska situation. Om din ekonomi i övrigt är god eller har förbättrats sedan du fick din anmärkning ökar chansen att få ansökan beviljad. Dessutom är det bra om det har gått en tid sedan du fick betalningsanmärkningen.

Mer än bara snabblån

Det finns en felaktig föreställning att det bara är dyra SMS-lån som godtar betalningsanmärkningar. Visst är många av lånen dyra högkostnadskrediter, men det finns även privatlån som godtar betalningsanmärkningar. Dessutom erbjuder vissa låneförmedlare som till exempel Advisa möjligheten att ansöka om lån hos flera långivare trots betalningsanmärkningar.

Ännu färre kanske känner till att man kan få bolån trots betalningsanmärkningar. Det är långt ifrån alla banker som godtar det, men om din bostad är belånad till mindre än 85 procent finns en god chans att din ansökan beviljas. Bolån är det absolut billigaste lånet.

Så kan man få en anmärkning

Du kan få en betalningsanmärkning om du är sen med att betala tillbaks en skuld. Det kan handla om ett lån, varor som du köpt på avbetalning, hyran på lägenheten eller något annat. Vanligtvis går det till så här:

 • Missad faktura: Du missar att betala en skuld i tid, till exempel en faktura eller din hyra.
 • Påminnelse: Företaget brukar skicka ut en påminnelse om att du inte har betalat. Du påförs en extra avgift.
 • Inkasso: Om du inte betalar skickas ofta ärendet vidare till ett inkassobolag. Det innebär ytterligare avgifter för dig och skulden växer.
 • Kronofogden: Om du inte betalar inkassokravet görs ett förläggande om betalning hos Kronofogden.
 • Delgivning: Kronofogden delger kravet till dig och du måste skriva på kvittot att du nåtts av informationen. Om du hamnat i detta läge är det viktigt att skriva på – det innebär inte att du håller med! Om du inte skriver på, till exempel om du är bortrest, kan det bli en betalningsanmärkning.
 • Betala eller bestrida: Efter påskrift får du antingen betala skulden under den tid som fastställts eller bestrida kravet.
 • Utslag: Om du varken betalar eller bestrider föreläggandet om betalning leder det till utslag. Detta kan liknas vid en dom. Du kan bestrida beslutet i domstol inom en månad.
 • Betalningsanmärkning: Det är kreditupplysningsföretagen (inte Kronofogden) som utfärdar betalningsanmärkningar. De tittar varje dag i Kronofogdens register och om det finns ett utslag registrerat på dig får du en betalningsanmärkning.

Ett vanligt misstag som många gör är att strunta i brevet från Kronofogden. Om du får en delgivning från Kronofogden är det mycket viktigt att signera. Annars kan du få en betalningsanmärkning. Betala därefter skulden i tid. Om du inte kan betala är det mycket bättre om du tar kontakt med Kronofogden för att be om råd eller kontakta långivaren direkt.

Vanliga frågor

Kan jag få lån om jag har betalningsanmärkningar?
Ja, men antalet långivare är begränsat och lånen är dyrare.
Kan jag få lån med skuldsaldo hos Kronofogden?
Ja, men mycket få långivare godtar detta. Försök att betala tillbaks skulden på annat sätt, till exempel genom att sälja ägodelar du inte använder eller gå till en pantbank.
Är betalningsanmärkningar allvarligt?
Ja. Om du får en betalningsanmärkning ses det som att du inte kan sköta din egen ekonomi. Det är onödigt med betalningsanmärkningar eftersom systemet är utformat så att du ska ha en rimlig chans att göra rätt för dig.
Hur påverkar betalningsanmärkningar mig?
Det försvårar bland annat dina möjligheter att få lån och teckna avtal. Det kan vara svårt att skaffa ett mobilabonnemang eller byta lägenhet till exempel.
Hur länge ligger betalningsanmärkningen kvar?
För privatpersoner ligger betalningsanmärkningar kvar i 3 år. Information om skuldsanering hos Kronofogden ligger kvar i 5 år. Betalningsanmärkningen ligger kvar även efter att du har betalat skulden.
Kan jag bestrida en betalningsanmärkning?
Ja. Redan innan du får en betalningsanmärkning kan du bestrida kravet. Om det inte godkänns och du inte betalar skulden blir det ett utslag hos Kronofogden. Då har du en månad på dig att bestrida det i domstol.
Kan man ta bort en betalningsanmärkning?
Ja, men bara i mycket sällsynta fall. Om du hamnat i Kronofogdens register av misstag har du rätt att bli borttagen. Det kan hända om du har betalat skulden men angivit fel bankuppgifter. Du har också rätt att bli bortplockad från registret om företaget som anmält dig gjort fel.
Jag har fått ett betalningsföreläggande från Kronofogden. Har jag fått en betalningsanmärkning?
Nej, men om du varken bestrider betalningsföreläggandet eller betalar skulden leder det till ett utslag hos Kronofogden. Därefter gör kreditupplysningsföretagen en betalningsanmärkning.
Hur snabbt får man en betalningsanmärkning?
Om Kronofogden registrerar ett utslag på dig kan kreditupplysningsbolagen få uppgiften redan samma dag.
Vad ska jag tänka på om jag ansöker om lån med betalningsanmärkning?
Tänk först och främst på om det verkligen är ett nytt lån du behöver. Det är ingen god idé att ta ett nytt dyrt lån för att betala tillbaks obetalda skulder. Därefter bör du jämföra långivarna och deras villkor noga. På så vis slipper du betala mer än nödvändigt.

Betala alltid dina skulder i tid!

En viktig detalj är att det inte finns någon lag på att ett företag måste skicka en påminnelse om din betalning uteblir. Vanligtvis får du först en påminnelse och därefter går det till inkasso om du inte har betalat. Företaget får dock skicka ärendet till Kronofogden direkt om de vill. Otäckt, men sant. Betala därför varje faktura i tid!

Din kreditvärdighet påverkas i minst 3 år

En betalningsanmärkning ligger i de flesta fall kvar i tre år i kreditupplysningsföretagens register. Under denna tid kan alla företag som begär ut en kreditupplysning på dig se betalningsanmärkningen. Det spelar ingen roll om det är UC eller något annat kreditupplysningsbolag som används eftersom samtliga hämtar uppgifterna från Kronofogden.

Förutom betalningsanmärkningar finns det något som heter skuldsanering. Då blir du helt skuldfri genom att ta hjälp av Kronofogden. När en skuldsanering görs syns det i fem års tid i kreditupplysningen.

Kontrollera din kreditupplysning

Om du funderar på ett nytt lån och inte är helt säker på om du fortfarande har en betalningsanmärkning kan det vara en god idé att göra en kreditupplysning på dig själv. Då slipper du oroa dig i onödan för att din ansökan ska avslås på grund av betalningsanmärkningen. Kanske har det redan gått tre år och anmärkningen är borttagen. Då kan du ansöka hos många fler långivare och få bättre villkor.

Du kan se din kreditupplysning gratis hos Creditsafe och Bisnode genom att logga in med Mobilt BankID. Du kan även se din kreditupplysning hos UC, men det kostar 19 kronor. Du har även rätt att begära ett registerutdrag på dig själv från Kronofogden. Där syns inte själva betalningsanmärkningen men du kan se om det finns ett utslag registrerat på dig.

Fördelar med lån trots betalningsanmärkningar
 • Låna trots en eller flera betalningsanmärkningar
 • Samla dina dyra lån i ett större men billigare lån
Nackdelar med lån trots betalningsanmärkningar
 • Högre ränta
 • Lägre lånebelopp
 • Begränsat antal långivare
 • Mest (men inte enbart) snabblån
Sidan uppdaterades senast: 2019-02-19 13:46:19 av Erik Elmqvist