fbpx

Jämför företagslån

Med ett företagslån skaffar ni snabbt extra kapital till verksamheten. Ett företagslån är lämpligt för att finansiera nya investeringar, jämna ut kortsiktiga likvida bekymmer eller för att betala tillbaks dyrare lån och krediter.

Belopp
Återbetalningstid
Visa fler resultat

Därför bör du välja ett företagslån

Extra kapital
Företagslån är ett smidigt sätt att få tillgång till extra kapital för verksamheten. Det finns företagslån utan krav på säkerhet.
Enkel ansökan
Gemensamt för alla våra företagslån är att de är enkla att söka. Er låneansökan behandlas snabbt och ofta kan utbetalning ske inom ett par dagar.
Flexibla belopp
Vi presenterar företagslån från 10 000 kronor till 5 000 000 kronor. Det omfattar de flesta småföretags behov.

Vad är företagslån?

Företagslån är ett av många sätt att skaffa nytt kapital till företaget. Ibland behövs extra kapital för att kunna genomföra investeringar eller för att täcka upp kortsiktiga fluktuationer i kassaflödet. Då är ett företagslån en praktisk lösning. Det kan också vara fördelaktigt att teckna ett företagslån för att betala tillbaks dyrare lån och krediter.

En stor fördel med företagslån är att det tillför kapital till verksamheten utan att det blir utspädning av aktierna. Genom ett företagslån kan man undvika nyemission och befintliga aktieägare behåller kontrollen över företaget. Alternativt behöver nuvarande aktieägare inte skjuta till med egna pengar för företagets behov.

Det finns företagslån med och utan säkerhet. De företagslån som inte kräver någon säkerhet har mycket gemensamt med privatlånen och domineras av nytänkande aktörer på lånemarknaden. Många av lånen här på lånasmart.com tillhör denna kategori. De traditionella företagslånen via banken kräver som regel någon form av säkerhet. Inom denna kategori finns företagslån som investeringskredit, rörelsekredit och checkkredit.

Företagslån med eller utan säkerhet

Många företagslån, men långt ifrån alla, kräver någon form av säkerhet. Det kan ske genom företagets tillgångar (företagsinteckning) eller genom inteckning i fast egendom, som till exempel företagets lokaler eller mark.

De företagslån som ges utan säkerhet kräver ofta personlig borgen istället. Det innebär att den som går i borgen för lånet blir betalningsskyldig om företaget inte kan betala tillbaks lånet. De företagslån som säger sig vara ”utan säkerhet” innebär i dessa fall bara att företagets egendom inte används som säkerhet.

Vad är då bäst – företagslån med eller utan säkerhet? Många av de företagslån som vi jämför här på lånasmart.com är utan säkerhet. Den stora fördelen med dessa företagslån är att de är enkla att få. Det går snabbt att ansöka och det krävs ofta mycket mindre pappersarbete i form av affärsplan, budget o.s.v. vilket storbankerna brukar kräva. Därför lämpar sig denna typ av lån väl för relativt unga företag som behöver få in lite extra kapital i verksamheten. De företagslån som kräver säkerhet har å andra sidan fördelen att villkoren är bättre. Därför lämpar de sig särskilt bra för större lån där höga räntekostnaderna annars kan bli höga.

företagslån

Företagslån utan säkerhet – så utmärker de sig

Lägre belopp: Företagslån utan säkerhet har lägre belopp än motsvarande lån där säkerhet krävs. Många lån har ett maxbelopp på upp till 500 000 kronor även om det finns företagslån utan säkerhet på upp till 5 000 000 kronor. För det lilla företaget kan några hundra tusen kronor ofta vara fullt tillräckligt för att kunna expandera verksamheten eller lösa ett tillfälligt likviditetsproblem.

  • Personlig borgen: Istället för säkerhet i form av egendom krävs som regel personlig borgen. Det vanligaste är att du som ansöker står som borgenär men ibland krävs att ytterligare en person går i borgen. Om företaget inte kan betala tillbaks lånet i tid blir borgenärerna återbetalningsskyldiga.
  • Kortare löptid: Lån utan säkerhet har ofta mycket kortare amorteringstid än traditionella företagslån. De flesta av våra företagslån har en löptid på någon månad upp till 1-2 år. Kortare löptid innebär en större summa varje månad att betala tillbaka givet ett visst lånebelopp. Samtidigt är företagslån utan säkerhet inte särskilt stora vilket gör att det hela blir hanterbart.
  • Enklare: Det går snabbt att ansöka om ett företagslån utan säkerhet. Storbankerna kräver ofta ett personligt möte där du förväntas presentera företaget och vad lånet ska användas till. Många upplever det som omständligt, speciellt om det är ett relativt litet belopp som ska lånas. När du ansöker om ett företagslån utan säkerhet brukar lånet betalas ut inom några dagar.

När passar företagslån?

Investering: Om företaget behöver göra en investering kan det vara bra att ta ett företagslån för att inte gå miste om möjligheten. I princip bör kostnaden för lånet vara lägre än avkastningen på investeringen. Samtidigt är effekten av en investering ofta mycket längre än lånets återbetalningstid, vilket måste tas med i beräkningarna.

  • Kortsiktiga likvida problem: Ibland kan det vara svårt att täcka de löpande kostnaderna. Företaget kanske väntar på en eller flera större inkommande betalningar. Då kan ett företagslån vara lämpligt för att släta ut de tillfälliga likviditetsproblemen.
  • Lösa dyra lån och krediter: Om företaget har möjlighet att lösa befintliga lån och krediter med ett företagslån till bättre ränta är det en god affär.
Undvik företagslån om företaget inte är lönsamt eller närmar sig konkurs. I ett sådant läge blir företagslånet bara en tillfällig tröst – det löser inte de långsiktiga problemen.

Fördelar med företagslån
  • Aktieägarna behöver inte skjuta till nytt kapital
  • Undvik nyemission
  • Investera i verksamheten
  • Jämna ut tillfälliga dippar i kassaflödet
  • Större belopp än privatlån
  • Nischaktörerna är snabbare än storbankerna
  • Enkel ansökan, snabb utbetalning
  • Betalningsanmärkningar kan godtas
Nackdelar med företagslån
  • Kort återbetalningstid
  • Dyrare än storbankernas företagslån
  • Lämpar sig inte för mycket stora belopp (över 5 000 000 kronor)

Vanliga frågor

Kan företagslån lösas i förtid?
Ja, alla lån kan betalas tillbaks i förtid. För vissa företagslån tillkommer en extra avgift om ni avslutar lånet i förtid.
Hur mycket kan företaget låna?
För lån med säkerhet finns generellt sett ingen övre gräns angiven. För företagslån utan säkerhet brukar maxbeloppet ligga på 500 000 till 1 000 000 kronor men det finns även större lån. Hur mycket företaget får låna beror bland annat på omsättningen.
När kommer pengarna?
Alla långivare här på lånasmart.com är snabba med sina utbetalningar. Handläggningen brukar gå på några timmar under vardagar. Därefter är det inte ovanligt att pengarna kommer inom 24 timmar. I de flesta fall kommer pengarna senast inom ett par dagar.
Finns företagslån utan UC?
Ja. Det är relativt vanligt att Bisnode eller Creditsafe används istället för UC för företagslån. Ofta görs en kreditupplysning på företaget, vilket inte påverkar din kreditvärdighet.
Vad är ett företagslån utan säkerhet?
Företagslån utan säkerhet är när en långivare inte kräver säkerhet i form av egendom. Däremot krävs då oftast en eller flera borgenärer istället.
Vad är personlig borgen?
Personlig borgen innebär att du personligen blir ersättningsskyldig om företaget inte kan betala tillbaks lånet i tid.
Ska jag välja företagslån från långivare eller storbank?
Det beror på. Långivarnas företagslån är snabbare, enklare och kräver mindre insats från dig i form av att presentera affärsplan och budget. Om du vill låna ett större belopp med en längre återbetalningstid kan ett lån från en storbank vara ett bättre alternativ.
Mitt företag är nystartat – kan jag få lån ändå?
Ja. Det finns så kallade nystartslån eller start-up-lån. De är på betydligt mindre belopp än de ordinarie företagslånen och långivaren kräver mer inputs från dig, exempelvis i form av en affärsplan och/eller budget. Det är inte omöjligt att räntan blir högre också.

Så mycket kostar företagslån

Det kan variera ganska hur mycket de olika företagslånen kostar. Det är två saker som avgör: ränta och avgifter. Räntan varierar mellan olika banker och långivare. En del långivare väljer att ha högre avgifter till fördel för en lägre ränta. Till skillnad från andra typer av lån finns det inget krav på att företagslån ska presenteras med effektiv ränta. Därför kan det vara lite krångligare att jämföra kostnaden för företagslån.

Ränta för företagslån

Det finns två slags räntesättningar för företagslån: individuell och fast. De flesta företagslån har individuell ränta. Det innebär att långivaren gör en bedömning av företagets kreditvärdighet och erbjuder därefter en ränta som tar hänsyn till risken. Ibland anges räntan på årsbasis, andra gånger per månad.

En del långivare erbjuder samma ränta till alla företag. Även om det kan kännas enklare innebär det för de flesta företag att de får betala en högre ränta än om den satts individuellt.

Avgifter för företagslån

Ibland har företagslån en uppläggningsavgift, eller startavgift, som det också kallas. Andra vanliga avgifter är aviavgift eller administrationsavgift. Om företaget beslutar att betala tillbaks lånet i förtid tillkommer ofta en avgift. Vissa långivare väljer att inte presentera någon ränta på företagslånet utan samlar istället hela kostnaden för lånet som ”avgifter”. Du kan förstås själv lätt räkna ut vilken ränta det motsvarar.

Vilket företagslån är billigast?

Det är svårare att jämföra kostnaden för företagslån än för privatlån. För att få reda på vilka lånevillkor du kan få måste du först ansöka om ett lån. Inget hindrar dig från att ansöka hos flera långivare samtidigt. Se bara upp så att ansökan inte är bindande (sällsynt men det förekommer). Ett alternativ till att själv ansöka hos flera långivare är att använda en låneförmedlare som hanterar företagslån.

Villkor för att teckna ett företagslån

    1. Företag: Givetvis måste ni ha ett företag för att få ett företagslån. Det krävs att bolaget är registrerat hos Bolagsverket och alltså är ett svenskt bolag. Vissa långivare kräver att bolaget är ett aktiebolag.
    2. Säkerhet (inte alltid): Det finns flera företagslån där ingen säkerhet i form av egendom krävs. Ofta behövs då istället en eller två borgenärer. Några få företagslån kräver varken säkerhet eller borgen.
    3. Historik: Vanligtvis beviljas inte lån till helt nystartade bolag. Det kan krävas att bolaget har varit verksamt i minst 6-24 månader. Vissa långivare erbjuder särskilda nystartslån för nystartade bolag.
    4. Tillräcklig omsättning: Det är inte ovanligt att långivaren kräver att verksamheten har en viss omsättning. I samband med ansökan kontrolleras ofta bolagets transaktionshistorik och så görs det en kreditupplysning på företaget.
    5. Företagskonto: Räkna med att företaget måste ha ett företagskonto för att få ett företagslån beviljat.

Företagslån eller privatlån?

De företagslån utan krav på säkerhet som erbjuds påminner på många sätt och vis om vanliga privatlån. Den stora skillnaden är förstås att enbart företag kan ansöka om företagslån.

Företagslån utan säkerhet har ofta mycket kortare löptid än motsvarande privatlån. Räntan sätts på olika sätt och varierar bland annat beroende på företagets omsättning. För privatlån är det istället din kreditvärdighet som avgör räntan. Ett alternativ till företagslån eller privatlån är att belåna bostaden. En egenföretagare som äger en privat fastighet kan välja att utöka bolånet och använda pengarna till verksamheten.

Vilken typ av lån ska man då välja? Om företaget ska låna pengar direkt kan det bara bli tal om företagslån. Däremot kan du som ägare ta ett privatlån och använda pengarna för verksamheten. Vad som är lämpligast beror i mångt och mycket på vilka villkor du kan få som privatperson för ett privatlån och vilka villkor företaget kan få på ett företagslån. För att ta reda på det blir det till att först ansöka om olika lån för att få erbjudanden att jämföra.

Om du driver enskild firma är du personligt ansvarig för företagets ekonomi. Då spelar det inte så stor roll utifrån ett ansvarsperspektiv om du tar ett företagslån eller privatlån. Om du får bättre villkor på ett privatlån än på ett företagslån är det därför bättre att låna pengarna privat och sedan göra en egen insättning i företaget. Självklart kan även aktieägarna i ett aktiebolag ta privatlån och sedan låna ut pengarna till aktiebolaget.

Se upp för bindande ansökningar!

Se upp för bindande ansökningar för företagslån! Här finns en viktig skillnad mellan privatlån och vissa företagslån. Privatlån betalas aldrig ut förrän du har signerat låneansökan. Det går med andra ord bra att ansöka om flera privatlån för att jämföra och förhandla. Det är först när du väljer ett lån och signerar ansökan som du ingår avtal med banken eller långivaren. Så är det oftast även för företagslån, men det finns företagslån där ansökan är bindande. Det innebär att lånet betalas ut per automatik till ditt bankkonto om långivaren godkänner din ansökan. Det kan vara praktiskt om du är i behov av pengar snabbt, men det blir till en obehaglig överraskning om du bara ville se om du har möjlighet att få ett lån. Läs därför det finstilta innan du ansöker!

Betalningsanmärkningar och företagslån

När det gäller företagslån fungerar det lite annorlunda med betalningsanmärkningar. Om företagslånet gäller ett aktiebolag har aktieägarnas kreditvärdighet, inklusive betalningsanmärkningar, i regel ingen betydelse. Det kan vara annorlunda för företagslån utan säkerhet där en borgenär krävs. Då ställs det krav på borgenärens ekonomi. Om själva företaget har ett ärende noterat hos Kronofogden spelar det givetvis roll för chanserna att få ett företagslån.

För företagslån till enskild firma är organisationsnumret detsamma som ägarens personnummer. Då ingår eventuella betalningsanmärkningar bland de faktorer som man tittar på. Samma resonemang kan appliceras på handelsbolag, även om sådana givetvis har två eller fler bolagsmän.

Med det sagt finns det företagslån som godtar en eller flera betalningsanmärkningar. Precis som för snabblån görs en bedömning från fall till fall. Om du som ansöker har fått flera betalningsanmärkningar på kort tid kan det vara svårt att teckna ett företagslån.

Alternativ till företagslån

Det finns många alternativ till företagslån, även om företagslån ofta är den enklaste och snabbaste lösningen. Vad som är bäst – företagslån eller något av alternativen, beror på många faktorer. Hit hör bland annat hur stort kapitalbehovet är, vad pengarna ska användas till, företagets kreditvärdighet (eller din egen om du har enskild firma), företagets historik med mera.

  • Egen insättning: Om du driver enskild firma kan du göra en egen insättning för att öka företagets egna kapital. Det är inte ovanligt att nystartade bolag finansieras med medel från annan inkomst, till exempel lön i ett annat bolag.
  • Lån från aktieägare: I aktiebolag kan istället aktieägarna skjuta till kapital. Precis som för företagslån får man lägga på en marknadsmässig ränta på lånet om man vill.
  • Fakturaköp: Genom att sälja sina fakturor får företaget snabbt in pengar att återinvestera i verksamheten.
  • P2P-lån: En relativt ny form av lån där pengar lånas från individer och företag. Det finns P2P-lån för såväl företagslån som privatlån.
  • Crowdfunding: Främst mindre bolag kan utnyttja möjligheten att gräsrotsfinansiera verksamheten via Internet. Det handlar då om att samla in pengar via kampanjer på särskilda sajter och i gengäld ge ”investerarna” något, t.ex. produkter.
  • Riskkapital: En riskkapitalist skjuter till kapital till verksamheten mot en andel i företaget. Ofta förknippas riskkapital med betydande press eftersom investeraren vill att bolaget ska växa snabbt och ge avkastning på investeringen.
  • Affärsänglar: En affärsängeln investerar sitt privata kapital för att hen tror på dig och ditt företag. Ofta förknippas det även med coaching och tillgång till kontaktnät. Priset är ofta ägarandel i företaget.
  • Förskottsbetalning: Genom förskottsbetalningar ökar likviditeten i bolaget. Det kan vara ett alternativ till företagslån utifall det handlar om att täcka kortsiktiga likvida problem.
Sidan uppdaterades senast: 2020-01-19 07:12:10 av Erik Elmqvist